Rune fikser sykkelstellet for deg

Av Trond Folckersahm

I Energihusets sykkelverksted, som ligger i de gamle lokalene til Nesodden Torghandel i Bråtenveien på Fjellstrand, regjerer Rune Endresen-Graneng og reparerer sykler med stø hånd.

– Nå har vi vært her på Fjellstrand siden april i år. Før det holdt vi til i Energihusets gamle lokaler ved KIWI Kirkekrysset. Og jeg må si at det er overraskende stor pågang her. Det er ingen dødperioder men jevn trafikk. Selv i sommer har det vært bra trafikk, forteller han.

Trolig har det en sammenheng med at det er mange syklister på Nesodden, og at mange har hentet fram den gamle sykkelen fra kjeller og loft for å få den ut på veien igjen.

– Mange vil ha en generell årlig service, men jeg anbefaler egentlig at man spanderer to servicer hvert år. En vår og en høst. Men tar man bare en service er det greit å levere inn sykkelen på høstparten. Da slipper man ventelister og kø på våren når alle skal ha sykkelen på veien igjen, anbefaler Rune.

Mange el-sykler
– Hvem er det som benytter seg av dine tjenester?

– Det er alle typer mennesker. Alt fra bestemødre med kurv på styret, og til tøffingene som driver med såkalte bryggeintervaller. Da sykler de ned til en brygge, og tråkker opp i fullt tempo. Deretter reiser de videre til neste brygge og gjør det samme, og sånn fortsetter de til alle bryggene har blitt besøkt, forteller Rune.

– Det har vel blitt en del el-sykler etter hvert?
Ja, mange el-sykler. Nesodden er jo en el-sykkelkommune på grunn av alle bakkene. Det er også mange som tar med seg sykkelen på båten inn til byen og sykler videre fra brygga.

– Hva vil du anbefale for dem som går i tanker om å kjøpe el-sykkel.

– Det er å kjøpe en sykkel med krankmotor, som er et bedre alternativ enn navmotor. Batteristyrken er også vesentlig. Desto høyere ampére, desto bedre, mener Rune.

Ikke høytrykkspyler
– Hvis du skal gi et tips til syklistene om sykkelhold. Hva vil du påpeke da?

– Det er å holde sykkelen ren og passe på og smøre kjedet. Høytrykkspyler er forbudt. Sykkelen blir ren, men det blir dessverre også alle de andre delene. Fettet fjernes, og det er ingen god løsning, forteller Rune, og legger til:

– Vi har åpent hver dag her på Fjellstrand bortsett fra på fredager. Da er jeg på Energihuset på Tangen Senter, infomerer han.

Bilde: Som sykkelreparatør går Rune Endresen-Graneng Reodor Felgen en høy gang. Han gir førsteklasses service og leverer sykkelen tilbake til deg i førsteklasses stand. Foto: Trond Folckersahm