Ryddet både på strand og i vann

Av Trond Folckersahm

Det manglet ikke på innsats rundt om på halvøya da Strandryddedagen markerte avslutningen på Strandryddeuka 2018.

På Gamlebrygga på Nesoddtangen hadde en lang rekke dykkere, organisasjoner og frivillige samlet seg under ledelse av Marinreparatørene, som hadde fått sekretariatsansvaret for aktivitetene lørdag.

– Dette er et utrolig viktig arbeid. Det å holde kyst og havbunn rene for søppel er av stor betydning. Ikke minst her rundt Tangen brygge hvor vi har en hummerfredningssone. Vi må sørge for at det er rent og ryddig der hummeren skal bo, vokse og forplante seg, sier en engasjert Lars Dalen i Marinreparatørene, og fortsetter:

– Nå skal dykkerne her ned på bunnen og samle opp det de finner. Vi har satt ut samlesekker på bunnen der de kan legge det de finner før vi hever sekkene opp med mobilkran. Dekkene som ligger på havbunnen samler vi sammen og trer en kjetting gjennom så vi får hevet alle samtidig. Her vil det også bli ryddet på land, og selv om dette er Strandryddedagen betyr ikke det at vi kan slappe av med arbeidet. Det betyr på ingen måte at søppelposene skal legges bort. Hver dag er en strandryddedag.

At behovet for en opprydding er stort vitnet funnene rundt Tangen brygge om. Bildekk, utemøbler, sykler, ståltråd, diverse uidentifiserte objekter og haugevis med småtterier i både metall og plast samlet seg i hauger etter hvert som ryddeaksjonen pågikk.

På Presteskjær er det litt mindre aktivitet. Men Nesoddguiden treffer på Hans Martin Sørensen med barna Jacob og Kajsa og Elin Bræck med barnebarna Maja og Julie. Alle utstyrt med poser til å putte søppel i.

– Egentlig er det ganske rent og ryddig her. Tror at det har vært noen skoleelever på besøk før oss. Men vi tar med det vi finner. Dette er et viktig tiltak som vi vil støtte. Det er også veldig hyggelig å se hvor engasjerte barna er og hvor mye kunnskap de har om miljø. De får jo informasjon om nødvendigheten av å ta vare på natur og miljø daglig gjennom både skole og TV, og er langt mer bevisst på dette enn vi som har levd en stund. Det lover godt for framtiden. Ellers er jo et fantastisk vær i dag, så det er alle tiders å holde på med uteaktiviteter, sier Elin Bræck.

Bilde: Hans Martin Sørensen med barna Kajsa (7) og Jacob (5) og Elin Bræck med barnebarna tvillingene Maja og Julie (5 ½) koser seg med strandrydding på Presteskjær og Rudstranda.

Følger du linken under, kan du se flere bilder fra Strandryddedagen på Nesodden.

https://www.facebook.com/nesoddguiden.no/photos/pcb.2115484752051541/2115484248718258/?type=3&theater