Sesongåpning med topp trio-jazz

Med en av landets fineste pianotrioer, den Bergen-baserte Eivind Austad Trio, på programmet, åpner Nesodden Jazzklubb høstsesongen på Hellviktangen torsdag 5. september.

Dette blir den 18. sesongåpningen siden klubbens gjenoppstandelse i januar 2011, og samtidig starten på ei konsertrekke full av høydepunkter, inkludert avrundingen med Håkon Kornstad Trio i slutten av november.

Pianist Eivind Austad, bassist Magne Thormodsæter og trommeslager Håkon Mjåset Johansen har gjennom nærmere 20 år skrudd sammen den trioen som pr. i dag har to album bak seg, «Moving» (Ozella, 2016) og «Northbound» (Losen, 2019). Samspiltheten blir ikke mer slarkete av at Austad og Thormodsæter også er kolleger ved Griegakademiet i Bergen som hhv. universitetslektor og 1. amanuensis, og at både de to og Mjåset Johansen har bakgrunn fra den berømmelige Jazzlinja ved NTNU i Trondheim.

Stilistisk har den melodi- og time-baserte Eivind Austad Trio over tid beveget seg fra hovedsakelig en tradisjonell, amerikansk «leder med komp»-modell og over mot en mer egalitær europeisk bandmusisering, der likeverdige parter utvikler musikken i felles kreativ utfoldelse. Som hovedkomponist og hoved-melodifører blir likevel Austad (f. 1973) trioens frontfigur, men uten at lederverdigheten legger hørbar demper på de jevnaldrende Thormodsæter og Mjåset Johansens innspill- og utfordringsglede.

Konsertrepertoaret vil ventelig bestå av Austad-komposisjoner fra de to platene, men bli ikke sjokkert om standardlåter og en David Bowie-låt eller to sniker seg inn på set-lista. Austad, som gjennom årene har hentet inspirasjon fra så vel Bill Evans og Keith Jarrett som fra filmmusikk, ECM-katalogen, barokkmusikk, soul og gospel, har gjort trioversjoner av både «Life on Mars» og «Space Oddity», og Bowie-sangboka er som kjent innholdsrik.

Konserten starter klokka 20:15, dørene åpnes 19:30 og billettprisen er kr. 290 for enkeltbillett. Sesongkort koster kr. 940 og gir adgang til alle høstsesongens 10 ordinære konserter og 2 barnekonserter. Barnekonsertene finner sted i Tangenten, de ordinære konsertene på Hellviktangen (6) og i Galleri Vanntårnet (2), Flasken Kjøkken & Bar og Skoklefall kirke.

Foto: Bjarne Øymyr