Sigmund Siger gir bort genuin båt

Av Trond Folckersahm

Er du forholdsvis nevenyttig og glad i båt og sjøliv, kan du nå sikre deg en genuin Oselver av edel årgang helt kostnadsfritt.

– Båten er av kulturhistorisk verdi, og det jeg ønsker er at den som overtar båten er interessert i å ta vare på den, oppgradere den og sørge for at den fortsatt blir liggende på vannet og blir benyttet. Det hadde selvsagt også vært hyggelig om den fortsatt ble liggende på Nesodden, sier Sigmund Siger fra Nesodden.

Båten det er snakk om er en Oselver, som ifølge Wikipedia er en klinkbygget sørvestlandsk båttype som har vært svært vanlig i ytre strøk av Hordaland i mange hundre år. Båttypen har hatt en utvikling som går flere tusen år tilbake i tid, og oselveren viser tydelige likhetstrekk med både en rekonstruksjon av Halsnøybåten og Gokstadfæringen.

130 år gammelt klenodie
– Jeg var på jakt etter en robåt, og kom over denne i 1980. Da lå den i opplag i Drammen, og jeg tok den med hjem til Nesodden. Dette er jo en vestlandsbåt, som ofte ble brukt til fiske, og denne ble bygd på Os ved Bergen rundt 1890, forteller Siger.

De Oselverne som blir bygd i dag er på 17 fot, mens denne er på hele 22 fot.

– Men ved et tilfelle, så kom det en kar mens jeg holdt på å pusse båten som mente at denne ikke var brukt til fiske, men derimot var en kirkebåt siden den var såpass lang. En båt som ble brukt til å frakte brudepar over vestlandsfjordene og til kirken. Derfor har den holdt seg så bra gjennom så mange år. Den ble forresten også brukt i en reportasje i Hjemmet en gang. De skulle lage en artikkel om brudeferd i samme tradisjon som «Brudeferden i Hardanger». Da ble den pyntet etter alle kunstens regler. Et brudepar ble hentet inn, og jeg fikk rollen som rormann, forteller Siger.

Flott robåt med seil
Som gammel båtmann har Siger sørget for å vedlikeholde båten jevnlig, og har brukt den på turer med kone og barn. Enkelte av bordgangene er skiftet, og en del av kjølen har fått seg en smell. Så noe arbeid må en ny eier forvente.

– Jeg er blitt såpass opp i årene at jeg synes det er på tide at yngre krefter tar over dette klenodiet. Jeg har fortsatt en Nordlandsbåt jeg skal bruke selv. Men en ny eier må være noen med interesse for gamle båter, og som er interessert i å bruke den. Det er en fantastisk robåt. Den glir flott gjennom vannet etter bare et par åretak. Det er godt sig i den på grunn av tyngden. Det er også rigg og seil til båten, og jeg stiller gjerne opp med råd og tips til vedlikehold og oppussing. Og finner jeg ingen interesserte, får jeg heller ta kontakt med Follo museum. Ellers har vi en båthenger vi kan låne bort dersom ny eier vil flytte den. Ellers kan den godt stå der den står i dag under oppussingsarbeidet, informerer Siger.

Bilde: Sigmund Siger ønsker å gi bort Oselveren sin, men det må være til noen som vil ta vare på og benytte den. Foto: Trond Folckersahm

Følger du linken under, kan du se flere bilder av båten

https://www.facebook.com/nesoddguiden.no/photos/pcb.2356026971330650/2356026634664017/?type=3&theater