Sigurd Hole trio på Hellviktangen torsdag

Musikkmøter for trommer, bass og fele på Hellviktangen torsdag 31. oktober

Ingen musiker (med mulig unntak for klubbleder/gitarist Andreas Haddeland) har lenger ansiennitet i Nesodden Jazzklubb enn Sigurd Hole. Som bassist i Jon Eberson Group spilte han på jazzklubbens aller første arrangement, på Signalen 20. januar 2011, og når han torsdag kommer med sin egen trio til Hellviktangen, er det etter flere Nesodden-besøk som en ytterst stødig og varmtklingende bassmann i bl.a. Karl Seglem og Tord Gustavsens grupper.

Likevel kan klubbens publikum se fram til en litt annerledes Hole-konsert denne gang. Sammen med fiolinist/kantele-spiller Håkon Aase og trommeslager Jarle Vespestad beveger bassisten seg i et kammermusiserende, melodisk og improvisasjonsfylt triolandskap med folkemusikalske referanser fra så vel norske som arabiske og asiatiske himmelstrøk, noe anmelder Arild R Andersen satte ord på da han skrev om trioens 2018-album, «Encounters», på nettstedet jazzinorge.no.

Arabisk arv møter norske tradisjoner og indisk klassisk musikk, selvsagt penslet med improviserende utøveres følsomme håndlag, som om «Tusen og en natt» ble formidlet av Asbjørnsen og Moe. Det fungerer veldig fint. De ni låtene kommer med hver sin tydelige karakter. Slikt setter liv i opplevelsen.

Sigurd Hole (38) har i mange år vært tilknyttet Norges musikkhøgskole, først som student, seinere som lærer, og har samtidig bygget en utøverkarriere som både etterspurt «sideman» og i de siste par årene også som soloartist. Hans første album i eget navn, soloplata «Elvesang», utkom i fjor, noen uker før «Encounters», og han er å høre på diverse andre plater med bl.a. Eple Trio, Eli Storbekken («Fabel»), Helge Lien («Lyden av Prøysen»), Torgrim Sollid («Østerdalsmusikk 1975 – 2015») og Andreas Ulvo/Frode Haltli («StaiStua»).

Håkon Aase (27) er en av de mest markante unge fiolin-improvisatorene som har trådt fram i kjølvannet av Nils Økland og Ola Kvernberg, og har rukket å sette sitt avtrykk på plater med bl.a. Mathias Eick og Thomas Strønen. Nesodden-bosatte Jarle Vespestad (53) har vært en av landets ledende trommeslagere i nærmere 30 år, etter at han først dukket opp i Veslefrekk og seinere lot sitt hyper-følsomme og kreative spill komme bl.a. Supersilent, Farmers Market, Silje Nergaards band og Tord Gustavsens grupper til gode.

Hellviktangen kunstcafé åpner dørene 19:30, konserten starter 20:15 og betalt sesongkort eller billett til 290 kroner gir adgang.

Foto: Ingvil Skeie Jones