Silamphas kunstneriske kaker

Av Trond Folckersahm

Silampha Sigers kreative kaker er virkelig et syn for øyet. Ros og godord har stått i kø hos venner og kjente som har hatt gleden av å meske seg med kunstkakene. Nå vil hun at flere skal få glede av kakekunsten.

– Det er ikke snakk om noen masseproduksjon. Men nå er jeg i en livssituasjon som tilsier at jeg kanskje kan lage rundt tre kaker i uka, forteller Silampha, som er bosatt på Hellvik.

Opprinnelig er hun fra Bangkok i Thailand, men har bodd i Norge de siste sju årene. Valget falt på Nesodden der moren hennes har bodd i 20 år. Hun er gift med Sturla fra Nesodden, og har to mindreårige barn, en gutt og ei jente.

Allerede som barn begynte hun å bake og lage mat hjemme i Thailand med moren som læremester. Dette var kaker som ble solgt i hjembyen. Men det var først da hun flyttet til Norge og fikk sitt første barn hun begynte å videreutvikle konseptet, og finslipe de kreative elementene.

– Jeg så på kakebakingsprogrammer på tv, sjekket nettsider og leste bøker og magasiner for å sette meg inn i forskjellige teknikker. Deretter begynte jeg å bake og kreere kaker til venner og kjente. Det viste seg å være populært, og etter hvert var det mange i vennekretsen som kom for å få utarbeidet sine egne «one of a kind»-kaker. Men jeg baker også alle andre typer kaker; bløtkaker, sjokoladekaker og ostekaker. Kaker til alle anledninger, bursdager, jubileer, bryllup, jule- og nyttårsfester, fotballkaker og mye annet, forteller hun.

Det er for øvrig ikke bare kaker som står på menyen hos Silampha. Hun er en mester i å skjære ut roser og blomster av meloner og andre grønnsaker. Små kunstverk som er en fryd for øyet og som bidrar til å løfte et festbord til nye høyder. Gratulasjonskort med kreativ utforming står også på programmet, og en rekke andre spennende arbeider med kunstnerisk karakter.
De som vil bestille en av Silamphas kaker kan enten komme til henne med sine ideer og la henne få frie hender til å skape et spennende produkt. Eller få Silampha til å tegne et forslag.

Kakene hun baker varierer i størrelse fra 16 biter og opp til 45 biter. De største er på 30 x 40 centimeter, og tiden det tar å lage dem variere ut fra hvordan de lages og hva som brukes av kunstneriske elementer. Alt som benyttes i kakene er hjemmelaget. Utgangspunktet er vanlig sukkerbrød, hun benytter smørkrem til pynt fordi den sitter bedre enn vanlig krem, og de øvrige detaljene lages av en hjemmelaget fondant, som egner seg bedre enn marsipan.

– Vanligvis bør jeg ha en bestilling rundt ti dager før kaken skal spises, minimum én uke. Det tar lang tid å lage noen av kakene. Er det for eksempel mange blomster eller roser, må de tørke en stund før de festes på kaken. Derfor er det godt å ha litt romslig tid. Dette er jo også bare en hobby, så jeg må ta dette mellom alle andre gjøremål med hus, hjem og barn, forteller hun.

– De forskjellige variantene har fast pris basert på hvor mye arbeid og tid som ligger bak. Bestilling av kakene er det best å gjøre på nett, og jeg har lagt ut bilde av alle kakene mine på instagramkontoen ssilampha. Ellers kan jeg kontaktes på silampha.siger@gmail.com, forteller kakekunstneren.

Bilde: Silampha bruker også leker og tegneseriefigurer som modeller. Her er det Furby som har blitt foreviget. Foto: Trond Folckersahm

Følger du linken, kan du se flere bilder fra Silamphas kolleksjon.

https://www.facebook.com/nesoddguiden.no/photos/pcb.2030354223897928/2030353713897979/?type=3&theater