Sjelfull Kulturisten på søndag

Av Trond Folckersahm

Etter en heftig åpningdag, fredag og en velfylt opplevelsesdag, lørdag, er Kulturisten på banen igjen søndag med nye opplevelser for kulturglade nesoddinger.

Det åpner med kunstutstillinger og workshops på Fagerstrand der NesoddHuset viser fram bilder av Månedens kunstner Peter Schjetlein. Der vil publikum også finne kunst og kunsthåndverk av flere kunstnere. Det hele akkompagneres av Fremad janitsjar, og krydres med kaffe, kaker og Mozell.

Liv Schnell som holder Vårt kreative Verksted åpent på søndag. Hun vil være tilstede, med materiell og bilder som viser hvordan hun og Grethe Thømøe arbeider på vårt verksted, under overskriften: «Lek, inspirasjon og maleglede».

Sareptas krukke stiller ut malerier i akryl/mixed media og tegninger i tusj og lavering. Utforske flaten er Torun Katarina Linges store lidenskap og hun gjør det ved hjelp av mange ulike redskaper og materialer.

Opplevelser på Hellviktangen

Litt senere søndag er det Hellviktangen som er arena. Der blir det en opplevelsesrik opptreden med Kjemi, som er et samarbeid mellom Små Grå og Kim Hiorthøy. Små Grå er Nina Mortvedt, Benedikte Kruse, Ingebjørg Loe Bjørnstad og Mai Elise Solberg. De fire sangerne gjør vokalimprovisasjon til noe som ikke lengre er en konvensjonell konsert, men som ligner mer på teater, dans eller scenekunst.

På Hellviktangen blir det også kunstutstilling med arbeider av Kristin Skrivervik. Skrivervik vil gjerne vekke undring hos publikum, og hun mener at undringen er viktig men en delvis underkjent aktivitet i vår hurtige tid. Bildene vil vises i en dialog med den allsidige forfatteren Stein Versto, som vil lese dikt som bindes sammen med kommenterende assosiasjoner til billedkunstnerens arbeider.

Viser og bier

Viseprogrammet «Snurra min jord», blir det en mulighet til å oppleve på Nesoddtunet. Der de to nesoddingene Olaf Kran (gitar) og Trond Romstad (trekkspill), framfører viser om jordens og sjelens tilstand til tekster av Brel, Bye, Taube, Theodorakis, Jobim, Romstad og noen til.

Søndagen avsluttes i Eurytmi-salen på Steinerskolen med «Bios», som er en scenisk meditasjon med utgangspunkt i den globale biedøden. Forestillingen handler om liv, om transformasjon, om å lytte til lyden av blader i vinden – om hva biene som forsvinner prøver å si oss. «Bios» er et forsøk på å forstå og å forholde seg kunstnerisk til en økokrise, så stor at den lett kan virke paralyserende. Hva om de pollinerende insektene blir borte? Hva om en tredjedel av all mat forsvinner?

Kulturisten 2016, 23.-25.september
Komplett program på www.kulturisten.no

Bilde: Små Grå kommer til Hellviktangen søndag. Pressefoto