Smykke-Berit i Nesoddparken

Av Trond Folckersahm

Hun blar stadig om til nye sider, avslutter kapitler og jakter stadig på nye uttrykksformer, nytt design og nye materialer, kunsthåndverkeren Berit Blindheim, som har sitt daglige virke i kulturnæringssenteret Nesoddparken.

– Jeg forsøker hele tiden å finne et uttrykk på smykkene jeg lager som ligger i skjæringspunktet mellom det røffe, elegante og feminine. Samtidig skal de være brukervennlige og ha statement, smiler Blindheim, og viser vei inn i hulen sin i Nesoddparken, der 50 kreative sjeler har sitt daglige virke.

Karrieren som kunsthåndverker startet hun på begynnelsen av 1980-tallet med friskt pågangsmot, ønsket om å uttrykke seg og med utsalgssted på Karl Johans gate i Oslo.

– Jeg studerte matte og sosialantropologi, men ble drevet av lysten til å lage noe, gjøre noe selv, og valget falt ned på smykker. Alt begynte i det små med noen emaljearbeider, og tiden på Karl Johan ble en fin læretid. Jeg traff mange mennesker, lærte mye og det var et stemningsfullt og hyggelig miljø. Det var den gangen gatesalg ble anerkjent i Oslo, og vi fikk lov til å sette opp salgsbord på Stripa. Ikke minst var det hyggelig når noen kom og ville kjøpe et av arbeidene mine, forteller kunsthåndverkeren.

Senere ble det turné på Sørlandet og samarbeid med gullsmeder og andre som arbeidet med smykker.

– Jeg har alltid likt å gjøre nye ting, lære nye teknikker og å finne løsninger på utfordringer som oppstår underveis.

Inspirasjon til arbeidene finner hun gjennom å være i prosessen og å lære av feil.

– Du kan si jeg jobber i materialet og vet ikke alltid hvor veien går før jeg sitter med et ferdig produkt i hånden.

I løpet av de årene hun har holdt på har Blindheim vært innom en rekke ulike sjangre. Ringer med klinkekuler, gjenbruk av gamle gummistøvler, nytt liv for gamle skjeer, og en rekke andre uttrykksformer.

– Jeg liker å sette ting i en annen sammenheng, og dette med gjenbruk ligger hjertet nær, forteller hun.

I dag er det kombinasjonen gull, sølv og andre metaller som står på agendaen. Hun har utarbeidet en serie særdeles flotte og uttrykksfulle smykker som framstår både med styrke og eleganse.

– Hvilken stilling har kunsthåndverk i dag?

– Jeg synes framtiden ser veldig lys ut, og er optimistisk. Mange ønsker seg noe spesielt. De er lei alt det masseproduserte som du finner over alt. Faktisk nesten hvor i verden du befinner deg. Det å finne noe ingen andre har, appellerer til mange, mener Blindheim.

Hun trives også veldig godt i Nesoddparken, der hun finner fellesskap og der kunstnerne kan trekke veksler på hverandre.

– Ellers er det jo viktig å synes utad. Smykkene mine selges både gjennom Norway Designs, gallerier og gullsmeder. Ellers kan jeg kontaktes via www.beritblindheim.no og på facebook, informerer kunsthåndverkeren fra Nesodden.

Foto: Trond Folckersahm