Solveig Grande overbeviste juryen

Av Trond Folckersahm

Solveig Grande, som til daglig driver Grandefoto.no på Nesodden, sikret seg bronsemedalje i kategorien Natur i Norges Fotografforbunds (NFF) årlige fotokonkurranse.

Det var under en seremoni på Union Scene i Drammen søndag, kåringen av de beste bildene fra NFFs mange profesjonelle fotografer ble avholdt. I tillegg til bronsebildet Storm Chasing Light, ble Grande premiert for ytterligere tre bilder i den knivskarpe konkurransen.

– Hver fotograf kunne bidra med maks fire bilder, og jeg var så heldig at alle mine bidrag ble premiert. Noe jeg er både stolt av og kjempeglad for. Det er veldig stas, synes en særdeles fornøyd nesoddfotograf.

Rakk å ta ett bilde
Bronsebildet ble tatt på Færøyene der Grande var på en research-tur i forbindelse med sin virksomhet som arrangør av fotokurs rundt om i verden.

– Jeg er opptatt av lys, og hadde drømt om å besøke Færøyene i mange år. Hadde sett meg ut et utsiktspunkt der jeg ville ta bilder. Etter en kjøretur, og deretter en lang fottur med sekk på ryggen, dukket dette motivet plutselig opp. Kameraet var pakket ned i sekken, og jeg måtte bare hive meg rundt for å få det i stilling. Heldigvis klarte jeg å få tatt ett bilde før lyset endret seg, og det ble bronsebildet. Det hører for øvrig med til historien at jeg aldri kom fram dit jeg egentlig skulle forteller hun.

I tillegg til et vinnerbildet, utkrystalliserte turen til Færøyene seg i et nytt fotokurs i regi av Grandefoto.no.

– Det første kurset vi la ut ble fulltegnet umiddelbart, og vi ble nødt til å legge opp til et ekstrakurs. Dette gleder jeg meg veldig til. Både det å komme tilbake til Færøyene, og også få muligheten til å vise fram dette flotte landskapet for kursdeltakere. Motiver er det nok av, forteller fotografen.

Egne prosjekter

Utover kursvirksomhet og fotooppdrag i forbindelse med portrettfotografering, jobber Grande også med egne prosjekter. Noe bildene fra fotokonkurransen er et tydelig bevis på.

– Det er noe jeg forsøker å sette av tid til et par-tre dager i måneden. Hvis du som fotograf bare produserer, får du liten mulighet til å utvikle deg og ha framdrift i arbeidet. Derfor er det både viktig og lystbetont å jobbe med egne ideer, mener hun.

– Har du tenkt noe på å lage en utstilling med de beste bildene dine?

– Det hadde vært fint å få vist bildene på en annen måte enn bare på Instagram. Der går det jo fort forbi, og formatet er begrenset. Så jeg er ikke fremmed for å eventuelt å stille ut en gang.

Bilde: Med bronsemedalje, diplomer og bronsebildet på skjermen, kan nesoddfotografen Solveig Grande i Grandefoto.no se seg fornøyd med resultatene i Norges Fotografforbunds årlige konkurranse. Foto: Trond Folckersahm