Stell pent med sommerblomstene

Av Trond Folckersahm

Vil du ha sommerblomstene til å stå fram i all sin prakt og virkelig være en pryd for hagen eller terrassen, er det viktig at de får riktig stell. Holder lenger gjør de også.

– Det hele begynner med plantingen. Der er det viktig at man følger noen regler, forteller Sverre Jentoft Bratlie i Mester Grønn på Tangen Senter, og fortsetter:

– Planter man i krukke, kasse eller potte, legger man først noen Lecakuler i bunnen. Deretter en fiberduk over slik at ikke all jorda renner ut når man vanner. Når jorda fylles i, så lønner det seg å blande inn langtidsgjødsel. Dette er pellets som løser seg opp etter hvert som man vanner, informerer Bratlie.

Et godt alternativ er å plante i grupper med innslag av grønne vekster mellom blomstene. Da oppnår man et fyldig og visuelt vakkert innslag i hagen.

Plukk bort det visne
Utvalget av sommerblomster er stort og variert, så det gjelder å velge noe som egner seg der du bor.

– Betulia er en herdig plante som trives overalt. Den er grei å plante både i krukker, på friland og er også en sommerblomst som egner seg på gravsteder fordi den ikke er avhengig av å vannes så ofte som mange andre sommerblomster. Ellers er terrassepalmer populært nå, og det er også fint å plante eføy som et grønt innslag mellom blomstene, sier Bratlie.

Plantes det på friland er selvsagt også en lang rekke stauder aktuelle. Her kan peoner være et godt alternativ.

– Det man må huske på for å få blomstene til å vare så lenge som mulig, er å plukke av visne blomster. Da remonterer de og holder seg fine og friske mye lenger. Det er også viktig å vanne rikelig, påpeker Bratlie.

Feriehjelp

De fleste tar seg som regel en ferietur i løpet av sommeren. Da gjelder det å finne en måte å sørge for at plantene får det vannet de trenger.

– For det første lønner det seg å sette potter og krukker på et skyggefullt sted. Hos oss selger vi såkalte ferievannere. Hvis man vanner godt før man reiser bort, så holder disse i fire-fem dager. Skal man ut på en lengre feriereise så må man nok skaffe seg en barnevakt som kan komme innom og vanne plantene med jevne mellomrom. For de mer avanserte kan jo montering av et dryppvanningssystem også være et alternativ, mener Bratlie.