Suksessfull forfatter ble bokbadet

Av Trond Folckersahm

Nesoddforfatteren Maria Sand har høstet udelt positive anmeldelser av sin siste bok «Malurtveien 10». Lørdag ble hun bokbadet i Nesodden bibliotek.

Nå er ikke Maria ukjent med Nesodden bibliotek. Nesten to hele romaner har blitt til i bibliotekets lokaler. Den første var «Hold pusten så lenge du kan», og nå er det «Malurtveien 10» som foreligger i bokhandelen. Hun er i utgangspunktet utdannet skuespiller i Italia, hvor hun bodde i flere år. Nå bor hun på Nesodden, og har hele familien sin her. En familie bestående av flere kunstnere og kulturarbeidere, uten at boka av den grunn er biografisk eller et familieportrett.

Hot forfatter
– Du er virkelig «hot» om dagen, uttrykte bokbader Sissel Bjerkelund, da hun hentet forfatteren opp på podiet i biblioteket for å gjøre et dypdykk i forfatterens siste bok, og fortsatte:

– Du har utelukkende fått gode anmeldelser. Hjerteskjærende, sår og en overbevisende fortelling om fellesskap, svik og om fravær og angst i en kunstnerfamilie, sa Bjerkelund, før forfatteren leste utdrag fra boka og fortalte om ideen bak og hvordan boka var blitt til.

– Malurtveien 10 og Malurtåsen eksisterer faktisk, og er et sted jeg har tilbragt en del av barndommen. Ideen til bok bygger mye på følelser jeg har hatt i meg selv og som jeg har undret på om er mitt eller noe jeg har hentet fra andre, fortalte forfatteren.

Generasjonshistorie
«Malurtveien 10» er en medrivende roman om en katolsk familie i fem generasjoner, om ulykkene som sendes videre og bølger gjennom dem alle, og om å være den som hele livet påtar seg å avverge den neste», skriver forlaget Oktober i sin beskrivelse av boka.
«De voksne i Mis familie krangler og elsker og forlater hverandre og trygler om tilgivelse. Hver søndag leser morfar katekismen hjemme i Malurtveien, hvor Mi bor når moren er på turné. Mis far har stilt klokka etter Amerika-tid, han venter på telefon fra Hollywood.

Mi er forberedt på katastrofe. Hun har vokst opp med fortellingene om ulykke, den slo inn i familien på 1920-tallet da Mis oldemor var nygift, og har ikke sluppet taket siden. Man må passe seg for bilene, for vannet, aldri se fremmede i øynene.

Nå er det Mi som skal være den voksne. Under senga har hun en kasse, med gaffateip, hermetikk, munnbind. Mannen hennes, Leo, skjønner ikke alvoret – at ulykken når som helst kan dukke opp igjen, at de to små barna deres er i konstant fare. Leo ligger som et fjell under dyna, aldri er han nær nok for henne, aldri tilstrekkelig oppmerksom. Men endelig ser katastrofen ut til å ramme også dem».

Bilde: Maria Sand ble bokbadet av Sissel Bjerkelund i Nesodden bibliotek lørdag. Foto: Trond Folckersahm