Sundvor nominert til Ibsenprisen

Av Trond Folckersahm

Nesoddingen Yngve Sundvor er nominert til årets Ibsenpris for teksten til forestillingen ”1930 – Diktatoren”.

Det var torsdag denne uken juryen avslørte hvilke dramatikere som er nominert til årets Ibsenpris. Blant disse var Yngve Sundvor, som til daglig holder hus på Fjellstrand på Nesodden. Han er nominert til prisen for ”1930 – Diktatoren” sammen med ”Vår ære/vår makt” av Nordahl Grieg, Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid og ”La deg være” av Arne Lygre.

”1930 – Diktatoren” hadde urpremiere ved Rogaland Teatret i april i fjor.

I sin nominasjon fremhever juryen Sundvors humoristiske dykk i norsk mellomkrigshistorie som trekker veksler på tendenser i vår egen tid.

Lokale oppsetninger

Det er ikke lenge siden nesoddfolket kunne glede seg over denne sprelske forestillingen. Den sto på programmet under Kulturisten 2016, og samlet full sal og høstet stor begeistring i Nesodden samfunnshus i september.

Forestillingen inngår i en serie på ti der Statsteatret forteller historien om Norge gjennom prosjektet ”Norge 1066 – 2066”. Det Statsteatret kaller ”Rettskrivingen av norsk historie”.
Befolkningen i nærmiljøet har også tidligere kunnet glede seg over Sundvors oppsetninger. Under Kulturisten for noen år tilbake ble den kritikerroste forestillingen ”Markens grøde” av Knut Hamsun med Juni Dahr og Gard Eidsvold i hovedrollene satt opp i en fullsatt låve på Agnor gård.

Bred karriere

Yngve Sundvor har etter hvert fått en omfattende karriere som dramatiker og regissør. Han er utdannet regissør ved Det Statlige Akademiet for Scenekunst, Moskva, og har iscenesatt over 40 teaterproduksjoner i inn- og utland. Blant annet ”Sult” ved Nationaltheatret, ”Mesteren og Margarita” ved Rogaland Teater og ”PAN” ved Hålogaland Teater.
Om bakgrunnen til at han endte opp som regissør fortalte han i et intervju med undertegnede for en tid tilbake:

– Jeg har ingen god forklaring på hvorfor det ble regissøryrket. Barndommen tilbrakte jeg i Norheimsund i Hardanger. Et sted som mildt sagt ikke kan karakteriseres som teatrets høyborg. Det var kanskje det totale fravær av teater som var utslagsgivende. Jeg er jo ikke det eneste teatermennesket som kommer fra den kanten av landet.. Vi har jo både Hildegunn Riise og Jon Fosse.

Ibsenprisen

Ibsenprisen ble opprettet av Skien kommune og delt ut første gang i 1986. Prisen er på 150.000 kroner og en statuett laget av Nina Sundbye. Prisen deles årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår. Prisen deles ut under en høytidelighet i Ibsenhuset i Skien 22. mars.

Foto: Yngve Sundvor på Aker brygge. Foto: Trond Folckersahm