Spennende teater i unike omgivelser

Av Trond Folckersahm

Bli med på en tur til en av Nesoddens skjulte idyller og opplev forestillingen «Fristedet» under Kulturisten. Forestillingen vises både lørdag og søndag på Ursvik.

Det er virkelig en totalopplevelse publikum inviteres med på når gruppen bak forestillingen «Fristedet», som er basert på stykker «Hushjelpene» av Jean Genet, slipper seg løs i idyllen på Ursvik.

Publikum skal samles på Granholt der en musiker fører dem på en hemmelig sti fram til huset der forestillingen skal vises. Der trakteres de med både teaterforestilling, kortfilm og suppe med drikke.

Historisk sus
Nå er det ikke et hvilket som helst hus som skal tjene som scene for oppsetningen. Huset ble bygd på 1800-tallet av Dr. Josef Oskar Hennum, bror av konsul Hennum, som i sin tid eide det vi i dag kjenner som Hellviktangen kunstkafé. Familien eide store eiendommer i området, og huset er fortsatt i familien eie. Og ikke nok med det, en av skuespillerne, Tuva Hennum, er etterkommer av brødrene Hennum, og har selv bodd i huset i en periode.

– Huset står nærmest urørt og interiøret er akkurat slik det alltid har vært. Her bodde doktoren og hans familie fra mai til september. I ukedagene var det hustru, barn og tjenestepiker som bodde der, og på lørdagene kom doktoren selv ut til familien. Den gangen gikk jo Nesoddbåten til Ursvik brygge, forteller Tuva Hennum.

Avgangsforestilling
Med seg på scenen har Tuva, Melanie Dahl. Teaterstykket var avgangsforestillingen til de to skuespillerne i 2009 da de sammen gikk ut fra teaterskolen Nordic Black Theater. I 2012 turnerte stykket i Oslo og i Frankrike. I 2013 ble kortfilmen «Sanctuary» av Tuva Hennum og Gunleik Groven inspirert av teaterforestillingen. Filmen har vunnet internasjonale priser og Terje Vigen-prisen under kortfilmfestivalen i Grimstad 2013.

– Vi har spilt forestillingen på norsk i Frankrike. Det ble faktisk veldig godt mottatt. Franskmenn kjenner jo forestillingen veldig godt, og det er ikke teksten som driver forestillingen framover. Det er et ganske fysisk stykke, så handlingen kommer godt fram gjennom det som skjer på scenen. Men vi har jo laget vår egen versjon, klippet og limt litt, forteller Tuva.

– Det er jo litt gøy, skyter Melanie inn, og fortsetter:
– Jeg er jo halvt fransk, og vi spiller et fransk stykke på Nesodden som Tuva kommer fra. Da blir det jo litt fra begge kulturer.

Farlig lek
Tuva og Melanie spiller tjenestepikene Claire og Solange utforsker hverandres grenser gjennom en farlig lek. Hvor går grensen mellom lek og virkelighet?

– Egentlig ønsker de å ta over plassen til sin madame gjennom en farlig lek som går så langt at de ikke lenger kan skille mellom hva som er lek og hva som er virkelighet. Det blir tett og nært. Det er ikke plass til så mange til hver forestilling, så det lønner seg å kjøpe billett i forkant.

– For øvrig blir det ikke mulighet til å parkere på Ursvik brygge, så publikum bør møtes på Granholt for å få med seg hele opplevelsen, og ta med varme klær og gode sko og få en teateropplevelse i unike omgivelser, anbefaler de to skuespillerne.

Lørdag 23. september kl. 18 og søndag 24 september kl. 19. Forestillingen varer ca. 50 minutter. I tillegg kommer både det som skjer før og det som skjer etter.

Regissør: Nadir Guendouz Koreografer: Vilde Sparre og Sigrid Edvardsson. Skuespillere: Melanie Dahl og Tuva Hennum. Forestillingen er støttet av: Nesodden kommune, Frifond teater og Nordic Black Theater.
Foto: Trond Folckersahm