Teaterfabrikken jubler over støtte

Jubelen sto i taket da Nesodden Teaterfabrikk denne uken fikk beskjed om at Sparebankstiftelsen DNB har plukket ut prosjektet som et tiltak de ønsker å gi sin støtte til.

– Jeg er jo så klart helt superglad og målløs, jubler fabrikksjef Margrete Bratberg-Grøstad.

Med 263.000 blanke, nyervervede kroner på bok, kan Nesodden Teaterfabrikk fortsette det flotte arbeidet de allerede er godt i gang med.

– Søknadsfristen var i februar, så jeg hadde egentlig slått dette fra meg og tenkte at vi måtte jobbe videre med søknaden til neste runde. Så da de ringte tok det litt tid før jeg forsto hva det var snakk om. Denne gaven har en stor betydning for oss som en ny oppstartet organisasjon med høye mål og ambisjoner. Og det er selvfølgelig voldsomt motiverende, smiler Bratberg-Grøstad.

Teaterfabrikken har allerede forlystet store og små nesoddinger med flere spektakulære, fargerike og spennende forestillinger. De rekrutterer stadig nye elever til kurs og teaterskole, og er en solid tilvekst til dem som bidrar til å løfte den kulturelle underskogen opp og fram i lyset. Og planene framover er mange.

– Det er selvfølgelig mye god dramatikk for barn og unge der ute, men mange har sterke føringer i forhold til rettigheter og mange er skrevet for at det er voksne som spiller for barn og ikke barn som spiller for barn. Vi velger ofte å ha med mange av elevene våre i samme produksjon, og dette vanskeliggjør også valg av manus, informerer Bratberg-Grøstad, og fortsetter:

I sesongen 2016 og våren 2017 ønsker vi å derfor å få skrevet ny dramatikk til gruppene våre, med tilhørende musikk. Ved å få spesialskrevet forestillinger til gruppene våre vil vi kunne møte gruppenes behov for differensiering i undervisningen. På den måten kan alle føle seg utfordret og samtidig få oppleve mestringsfølelse og glede, samt skape sosiale samhold.

Ved å skrive helt nye forestillinger vil vi kunne ta tak i temaer og hendelser som barn og ungdom er opptatt av i dag, temaer de kan relatere til fra sitt eget liv. Vi vil kunne bruke forestillingene til å utforske ting elevene selv er opptatt av.

Når forestillingene er ferdigskrevet og prøvd ut på scenen, vil vi også kunne dele manusene og musikken med andre barne- og ungdomsteatergrupper som har de samme utfordringene som oss.

Sparebankstiftelsen DNB er en ideell stiftelse som driver med filantropi. De eier i dag i underkant av ti prosent av aksjene i DNB, og bruker utbyttet til allmennyttige formål. De støtter både lokale initiativer og nasjonale prosjekter i Norge. Siden 2002 har stiftelsen bidratt med til sammen 2,5 milliarder kroner til allmenn nytte.

Bilder fra forestillingen ”Krystallfolket”. Foto: Trond Folckersahm