Tid for å sjekke bunadsølvet

Av Trond Folckersahm

17. mai og konfirmasjoner nærmer seg med stormskritt. Det er tid for å hente bunaden ut av møllposen. Men har du sjekket om bunadsølvet trenger en oppgradering?

– Jeg tar imot alle typer reparasjoner og oppussing av bunadssølv. Men ikke vent til i siste liten med å levere inn smykkene. Vær ute i god tid, anbefaler Trine i Trine Johnsen Smykker, som holder til i kulturnæringssenteret Nesoddparken i Løeshageveien.

Trine er utdannet gullsmed i Norge, og har i tillegg smykkedesignerutdanning fra London. Når hun ikke designer smykker til en stadig voksende kundekrets, jobber hun med bunadssølv, som har blitt en av hennes spesialiteter gjennom de årene hun har holdt på.

Oppussing og reparasjon
– Bunad er jo mer populært enn noen gang tidligere, ikke minst blant de yngre. Bunadene brukes selvsagt på nasjonaldagen og i konfirmasjoner, men også i langt større grad i alle typer familieselskaper og andre begivenheter nå enn før, forteller Trine.

Men til en bunaden hører det også med bunadsølv. Smykker som trenger pleie for å skinne og løfte bunaden opp til det nivået der den skal være.

– Mange kommer til meg for å få pusset opp bunadsølvet. Det blir jo stygt dersom det ikke oppbevares riktig. Det kan også være at det har falt av deler på sølja, at nåla blir skakk eller brekker. Ellers så har kanskje beltet krympet mens det har hengt i møllposen, og trenger en ekstra støl for å passe perfekt. Da står jeg til disposisjon og kan hjelpe, forteller Trine.

Også salg
I tillegg til reparasjoner og oppussing, kan du også få kjøpt bunadsølv hos Trine Johnsen Smykker. Alt til Follobunad og Gudbrandsdalsbunad har hun på lager, men skaffer sølv til alle typer bunader i løpet av kort tid.

– Det er kort levering, men desto nærmere høytiden man kommer, desto lengre tid tar leveringen på grunn av stor pågang. Så jeg anbefaler alle å være ute i god tid, informerer hun.

Gavelister

I sortimentet har Trine også forskjellig tilbehør til bunader, som for eksempel kan brukes som gaver, hårspenner, ringer, 17.mai-sløyfer og capespenner.

– Jeg har også oversikt liggende på en del konfirmanter med lister som viser hva de har av bunadssølv. På den måten kan familie og venner som skal kjøpe gave komme innom og velge ut hva de skal supplere med sånn at det ikke blir dobbelt opp av smykker.

Men som tidligere sagt. Vær ute i god tid. Ikke vent for lenge enten du skal handle eller reparere. Det gjør alt mye enklere.

Bilde: Trine Johnsen Smykker holder til i Nesoddparken i Løeshageveien, og tar imot både reparasjoner og har utsalg der. Ringer du henne på 48 11 10 95, kan du få nærmere informasjon. Foto: Trond Folckersahm