Unni Wilhelmsen er klar igjen

Av Trond Folckersahm

Forrige gang Unni Wilhelmsen skulle holde konsert på Nesodden, under åpningen av Kulturisten, ble hun blåst av banen takket være stormen «Knud». Nå er hun klar for å prøve igjen i vindstille omgivelser – Gjøfjell kirke 19. oktober.

Publikum bør være forberedt på både latter og tårer, velklingende gitarer, utsøkt vokal, gøyale anekdoter og et repertoar med stor spennvidde, når Unni Wilhelmsen inntar scenen i Gjøfjell kirke på Fagerstrand 19. oktober klokken 20.00.

Det er en særdeles veletablert artist med over 20 år på landeveien, og et par-tretusen konserter og samspill med en rekke av landets musikere bak seg, som stiller i Nesoddparken denne fredagskvelden. Selv ser hun med glede fram til å møte nesoddenpublikummet, for hun er på ingen måte ukjent med livet på halvøya.

– Foreldrene mine pleide å leie hytte på Nesodden i sommerferiene. I mange år var vi på Ildjernet, men etter hvert flere andre steder på Nesodden, så jeg kjenner godt til Nesodden. Har spilt der ute, blant annet på Sunnaas og Hellviktangen, og i noen andre sammenhenger, litt sånn delvis privatarrangementer. Dessuten holder gitarreparatøren min til der ute. Gunnar Fjellstad, så jeg har et godt forhold til Nesodden. Det var alltid hyggelig når vi dro ut dit sommerstid. Båten fra byen og bussen videre ut på halvøya. Husker det var mange trappetrinn ned til Ildjernet, forteller Unni.

Lover latter og god stemning

Med 2.500 konserter bak seg, har Unni selvsagt lært litt om det norske publikummet, og vil by på et spennende og sammensatt repertoar når hun inntar Gjøfjell kirke.

– Uansett hvor flink du er, unntatt hvis du er verdensstjerne, blir folk ofte litt utålmodige av å høre det samme soundet gjennom en hel konsert. Jeg variere så mye jeg kan. Spiller på el-gitar, short scale gitar, akustisk gitar og piano. Jeg synger på norsk og engelsk og både gammelt og nytt materiale. Har også mange gode coverlåter, tar ofte en pause på midten og har alltid noen gode historier på lager for å få folk til å le. Det er en form som funker i Norge. I alle fall i en mer intim setting med opptil 450 besøkende. Når alle ser samme vei og er ute etter det samme, da lover jeg god stemning og å få folk til å le, sier hun.

Egendesignet gitar
Og apropos gitarer er det slett ikke umulig at Unni stiller på i Gjøfjell kirke med en splitter ny gitar, bygget av Teye i Nashville og designet av Unni selv.

– Ja, nå har jeg akkurat båret ned en stor pappeske på kjøkkenet som jeg ikke har åpnet ennå. Den inneholder en splitter ny designet gitar fra Nashville. Det merket der er en av de vakreste gitarene som finnes på jord. Så når jeg er ferdig med å snakke med deg, skal jeg åpne den esken og filme gitaren. Det blir både bursdag og julaften på en gang. Nå skal jeg gjøre meg kjent med den, og det er ikke umulig at den blir med ut til Nesodden. Håper jo at vi etter hvert ikke drar noe sted uten hverandre, gitaren og jeg, smiler artisten fornøyd.

Når det gjelder konserten på Nesodden, er det en begivenhet Unni ser fram mot.

– Jeg liker jo å spille i nærheten av der jeg bor, og jeg har et forhold til Nesodden. Det er jo bare et utvidet omegn til min by, sier hun.

Mye på timeplanen
– Hva med planer framover?

– Nå har jeg gitt ut åtte plater på 22 år på eget selskap, synes det er greit tempo. Gleder meg ikke akkurat til å sette i gang den prosessen. Men nå i det siste har jeg spilt sammen med så mange og vært med på så mange forskjellige arrangementer, så det har tatt all tid. De siste årene har det vært konsertvirksomheten jeg har brukt tid på, og det står flere arrangementer i kø. Dessuten er jeg gammel illustratør og har begynt å tegne igjen, og har hatt to utstillinger. I perioder foretrekker jeg å tegne framfor å skrive låter. Men det er en grei kombinasjon, og jeg har glede av begge deler. Når det gjelder musikk skal jeg gå litt retrospektivt og se litt på ting jeg har gjort tidligere. Men det står folk klare til å sette i gang et nytt plateprosjekt, men jeg må ha et langt tidsperspektiv på ting og ta det etter hvert, forteller Unni Wilhelmsen.

Bilde: Unni Wilhelmsen er klar for konsert i Gjøfjell kirke på Fagerstrand 19. oktober klokken 20.00. Pressefoto.