Unni Wilhelmsen er Kulturisten-klar

Av Trond Folckersahm

Publikum bør være forberedt på både latter og tårer, velklingende gitarer, utsøkt vokal, gøyale anekdoter og et repertoar med stor spennvidde, når Unni Wilhelmsen inntar scenen i Nesoddparken under åpningen av Kulturisten 2018 21. september.

Det er en særdeles veletablert artist med over 20 år på landeveien, og et par-tretusen konserter og samspill med en rekke av landets musikere bak seg, som stiller i Nesoddparken denne fredagskvelden. Selv ser hun med glede fram til å møte nesoddenpublikummet, for hun er på ingen måte ukjent med livet på halvøya.

– Foreldrene mine pleide å leie hytte på Nesodden i sommerferiene. I mange år var vi på Ildjernet, men etter hvert flere andre steder på Nesodden, så jeg kjenner godt til Nesodden. Har spilt der ute, blant annet på Sunnaas og Hellviktangen, og i noen andre sammenhenger, litt sånn delvis privatarrangementer. Dessuten holder gitarreparatøren min til der ute. Gunnar Fjellstad, så jeg har et godt forhold til Nesodden. Det var alltid hyggelig når vi dro ut dit sommerstid. Båten fra byen og bussen videre ut på halvøya. Husker det var mange trappetrinn ned til Ildjernet, forteller Unni.

Lover latter og god stemning
Med 2.500 konserter bak seg har Unni selvsagt lært litt om det norske publikummet, og vil by på et spennende og sammensatt repertoar når hun inntar utescenen i Nesoddparken.

– Uansett hvor flink du er, unntatt hvis du er verdensstjerne, blir folk ofte litt utålmodige av å høre det samme soundet gjennom en hel konsert. Jeg variere så mye jeg kan. Spiller på el-gitar, short scale gitar, akustisk gitar og piano. Jeg synger på norsk og engelsk og både gammelt og nytt materiale. Har også mange gode coverlåter, tar ofte en pause på midten og har alltid noen gode historier på lager for å få folk til å le. Det er en form som funker i Norge. I alle fall i en mer intim setting med opptil 450 besøkende. Når alle ser samme vei og er ute etter det samme, da lover jeg god stemning og å få folk til å le, sier hun.

Egendesignet gitar
Og apropos gitarer er det slett ikke umulig at Unni stiller på Hellviktangen med en splitter ny gitar, bygget av Teye i Nashville og designet av Unni selv.

– Ja, nå har jeg akkurat båret ned en stor pappeske på kjøkkenet som jeg ikke har åpnet ennå. Den inneholder en splitter ny designet gitar fra Nashville. Det merket der er en av de vakreste gitarene som finnes på jord. Så når jeg er ferdig med å snakke med deg, skal jeg åpne den esken og filme gitaren. Den er det mange som er spent på. Nå skal jeg gjøre meg kjent med den, og det er ikke umulig at den blir med ut til Nesodden. Håper jo at vi etter hvert ikke drar noe sted uten hverandre, gitaren og jeg, smiler artisten fornøyd.

Spent på publikum
Når det gjelder konserten i Nesoddparken er det en begivenhet Unni ser fram mot.

– Jeg liker jo å spille i nærheten av der jeg bor, og jeg har et forhold til Nesodden. Det er jo bare et utvidet omegn til min by. Men det er jo kjent i bransjen at mange vil at det skal arrangeres mer konsert og arrangementer på Nesodden, men det er ikke alltid at publikum kommer. Det er jo steder i Norge jeg vet at det alltid blir utsolgt hus når jeg spiller der, men jeg er spent nå. Kommer det noe folk, er jeg noe poppis utpå Nesodden? Men nå gjenstår det å se hvor mange som dukker, undrer Unni.

Har tro på Kulturisten
I år er det 23.utgave av Kulturisten som arrangeres. Et initiativ artisten mener er både nødvendig og bra.

– Det er vel det eneste arrangementet jeg vet om, som er fast og øremerket kultur, og som folk har vent seg til at finnes. Nesoddinger er jo litt spesielle, eller har blitt det. Det er jo mange innflyttere. Hvis oppslutningen er god, og folk ser fram til det og velger å gå dit, har man gjort mye riktig. Mange prøver, men får det ikke til, for folk er ikke med. Men for oss artister er det veldig greit å forholde seg til arrangementer som har holdt på en stund og har noe i bunn. Ikke minst når kommunen står bak.

Folka teller
– Nesoddparken er jo et kulturnæringssenter med 50-60 kulturarbeidere under samme tak. Hva tror du det betyr for dem som holder til der?

– Kommer litt an på hvem de er og hvor de er. Jeg har sett litt forskjellige varianter. Dersom alle samles om stedet og har en slags felles plattform, kan det selvsagt være positivt. Men det finnes også steder der det er tette skott mellom de ulike aktørene. I det hele tatt dreier det seg om folkene som er der og hvilke vibber de har, mener Wilhelmsen.

Mye på timeplanen
– Hva med planer framover?

– Nå har jeg gitt ut åtte plater på 22 år på eget selskap, synes det er greit tempo. Gleder meg ikke akkurat til å sette i gang den prosessen. Men nå i det siste har jeg spilt sammen med så mange og vært med på så mange forskjellige arrangementer, så det har tatt all tid. De siste årene har det vært konsertvirksomheten jeg har brukt tid på, og det står flere arrangementer i kø. Dessuten er jeg gammel illustratør og har begynt å tegne igjen, og har hatt to utstillinger. I perioder foretrekker jeg å tegne framfor å skrive låter. Men det er en grei kombinasjon, og jeg har glede av begge deler. Når det gjelder musikk skal jeg gå litt retrospektivt og se litt på ting jeg har gjort tidligere. Men det står folk klare til å sette i gang et nytt plateprosjekt, men jeg må ha et langt tidsperspektiv på ting og ta det etter hvert, forteller Unni Wilhelmsen.

Konsert med Unni Wilhelmsen i Nesoddparken 21. september kl. 20.00
Pressefoto