Varm markering av «Verdens kreftdag»

Av Trond Folckersahm

Markeringen i Tangenten søndag ga både innsikt i og forståelse for sykdommen som rammer alt for mange av oss, men viste også at den kan forløse skaperevne og mangfold.

– Dette er dagen som forener verden i kampen mot kreft. Derfor er det viktig å markere den også lokalt, sa kultursjef Ellen Knutsen, som ønsket velkommen etter at Anne Margrethe Frøyland åpnet markeringen med å lese utdrag fra boka «Når alt kommer til alt».

Auditoriet i Tangenten var for anledningen fylt til siste plass i et arrangementet som dannet en varm ramme rundt markeringen.

Anne Steinert, som har lang fartstid som lærer og rektor i nesoddskolen og som selv er rammet av sykdom, fortalte om hvordan hun ble overmannet av kreften i en travel hverdag, holdt stand, men som tilslutt måtte la realiteten synke inn.

– Lidelse ble skapende kunst, tegninger utført på de materialene jeg tilfeldigvis hadde for hånden. Fargene ble redningen, fortalte hun da hun leste sitater hun har skrevet og som sammen med tegningene vil ende opp i bokform.

Vamen i auditoriet ble på ingen måte mindre da Ann-Turi Ford og Annika Skåra holdt en minikonsert med tekster av Anne Grethe Preus og Joni Mitchell akkompagnert av velklingene pianotoner.

Det ble heller ingen temperatursenking da Kirsten Randers-Pehrsons presenterte en innsiktsfull dokumentarfilm om Anne Margrethe Frøylands sykdomsperiode akkompagnert av Leonard Cohens malmfulle røst.

Da publikum flyttet seg over til ungdomsarenaen fikk de anledning til å meske seg med kaffe og bakst mens deLillos-bassist Lars Beckstrøm leverte ånd- og innsiktsfulle tekster til saftig gitarakkompagnement.

Det fortsatte med innspill fra helse- og omsorgssjef Anita Nilsen og kreftkoordinatoren i Nesodden kommune før det hele ble avsluttet med en panelsamtale mellom mennesker med krefterfaring, ledet av Lars Aasen.

Totalt sett en verdig markering av en dag med en sykdom som til tross for en rivende utvikling i legevitenskapen og stadig bedre behandlingsmetoder faktisk står i fare for å medføre økende antall dødsfall grunnet antibiotikaresistens.

BILDE: Mange fant veien til Tangenten og markeringen av «Verdens kreftdag» søndag. Foto: Trond Folckersahm

Følger du linken under, kan du se flere bilder fra markeringen.

https://www.facebook.com/nesoddguiden.no/photos/pcb.2068513116748705/2068512593415424/?type=3&theater