Velfylt og spenstig Kulturisten-lørdag

Av Trond Folckersahm

Selv om Kulturistens åpningsdag, fredag, byr på spennende arrangementer av høy kvalitet, er det slett ingen dagen derpå lørdag. Det er nok av flotte kulturopplevelser også på dag to.

På Nesoddtangen gård blir det en mulighet til å få et innblikk i hva samarbeidet mellom Nesodden og vennskapsbyen Tolfa i Italia har resultert i.

Nesodden kommune og Tolfa kommune (Roma/Italia) inngikk i 2015 en intensjonsavtale om internasjonalt kultursamarbeid. Et av målene er at Nesoddens tradisjonsrike festival «Kulturisten» og Tolfas store festival «TolfArte» skal legge til rette for kunstnerutveksling. Seks Nesodden-kunstnerne deltar i en stor kollektiv, vandreutstilling sammen med syv italienske kunstnere og to norske kunstnere fra det norsk-italienske studiesenteret i Tolfa. Utstillingen har vandret fra Roma via Tolfa og videre til Norge og Nesoddtangen gård hvor den foreløpig lander.

Årets bokbad er med Gert Nygårdshaug, og foregår i Tangenten. Den populære forfatteren fyller i år 70, og kan se tilbake på 50-års forfatterskap. En tur dit vil gi et godt innblikk i Nygårdshaugs litterære verden.

Musikalsk hjemmebesøk

Et musikalsk hjemmebesøk kan publikum få med seg dersom de besøker sopranen Siri Torjesens hjem på Oksval. Programmet for dagen har fått tittelen: «Ved helt riktig fisk», og er en underfundig og vakker liten forestilling bestående av dikt, sang og klavermusikk. Kunstnerne, Annabelle Despard (forfatter), Siri Torjesen (sopran) og Stefan Ibsen Zlatanos (klaver) har funnet frem til tekster og musikk som de setter spesielt høyt, og ønsker med dette å skape en ramme som berører publikum. Et utvalg av Annabelles kritikerroste diktsamlinger blir fremført sammen med noen av de vakreste klassiske verkene til komponister som Grieg, Geirr Tveitt, Gluck, Bach ,Pergolesi og Piazolla. Det er satt opp to forestillinger én kl. 14.00 og den neste kl. 19.00.

Selvsagt kan også kulturnæringssenteret Nesoddparken by på Kulturisten-arrangementer. Utstillingen ”Displaced”, installasjonen ”Bubbeltalk” og en visekonsert med Live Miranda Solberg. Mens Matsalongen vil by på fusionmat. Du kan lese mer om disse arrangementene i egne artikler på Nesoddguiden.no.

Musikk i ulik innpakning

På kvelden er det nok en gang Tangenten som er arena. Da er det duket for en opplevelse i særklasse når The Hungry Hearts inntar podiet. The Hungry Hearts er et Nesodden-basert kunstprosjekt dannet i 2006. Hungry Hearts har åtte medlemmer (alle kvinner). Kunstnerisk leder for prosjektet er Tonje Gjevjon. The Hungry Hearts utvikler og produserer musikk, tekster, koreografi, videoarbeider, musikkvideoer, fotografier og performancekonserter. I 2016 lanserte gruppen sitt debutalbum ”Dyke Forever”.

De som vil oppleve Nesodden-rock av beste merke bør besøke Kom & Bli på Granholt der Nesoddens beste rockeband, Delvoid skal holde konsert.
De har de siste syv årene opparbeidet seg et rykte om å levere intense, energiske og dynamiske liveshows. Musikken spenner seg fra støyete lydmur, til sårbare vokalmelodier, til mastodonte riff, komponert med smak for detaljer og knep. De jakter i samme landskap som blant andre Tool og Sigur Ros, men med sin egen klype psykedelia og minimalisme. Med debutalbumet «Delve» som ble sluppet høsten 2011, etablerte de seg som ambisiøse nykommere innenfor den alternative rockens sfære.

Lørdagskvelden kan roes ned med en Midnattskonsert med middelaldermusikk i Nesodden kirke. Det er Vox Antiqua som framfører et repertoar fylt av hengivenhet og kjærlighetslengsel i en sen kveldstime.

Bilde: ”Ved helt riktig fisk” er en spennende intimkonsert med sang av sopranen Siri Torjesen, akkompagnert av Stefan Zlatanos, mens Anne Despard leser egne tekster i Siri Torjesens hjem på Oksval.

Kulturisten 2016
23.-25.september
Hele programmet finner du på www.kulturisten.no