Verdenspremière fra Nesoddparken

Av Trond Folckersahm

Lørdag 19. november har den norske dokumentarfilmen «Nowhere to hide» verdenspremiere under IDFA-festivalen i Amsterdam. Ten Tousand Images og Mette Cheng Munthe-Kaas, som holder til i Nesoddparken, står for produksjonen av dokumentaren.

«Nowhere to Hide» følger sykepleieren Nori Sharif gjennom fem år i dramatisk endring, og gir en unik tilgang til en av verdens farligste og mest utilgjengelige områder – «dødens triangel» i Sentral-Irak. Han starter med å filme historiene til overlevende og håpet om en bedre framtid etter den amerikanske tilbaketrekning fra Irak i 2011, men opplever selv å bli fanget mellom IS og ulike irakiske militsgrupper. Han må redde sin egen familie. Når han blir tvunget til å flykte fra sitt hjem for å overleve denne «nye krigen» hvor fienden er usynlig og det ikke fins steder å gjemme seg, snur han kameraet på seg selv.

Filmen har fått plass i hovedkonkurransen til IDFA-festivalen som regnes som den største og viktigste festivalen for dokumentarfilm på verdensbasis. Den arrangeres i Amsterdam i november hvert år, og samler filmkunstnere fra alle deler av kloden. Filmene som vises er ofte både rørende, sjokkerende men også humoristiske, og viser verden fra et litt annet perspektiv enn det vi møter gjennom de daglige nyhetssendingene.

Mette Cheng Munthe-Kaas driver filmselskapet Ten Thousand Images AS – film og medieproduksjon. De produserer hovedsakelig dokumentarfilm, samt administrerer og utvikler miljøprosjektene Marinreparatørene /iHavet.no og Project Moken.

Bilde: Mette Cheng Munthe-Kaas Foto: Nesoddparken/Andreas Melgård