Wenche Øyen til Hellviktangen

Av Trond Folckersahm

Det er knyttet stor spenning til Wenche Øyens utstilling som åpner på Hellviktangen 4. mai. Der har hun blant annet med seg tre litografier som ikke har vært vist tidligere.

Det er en av Nesoddens mest populære og folkekjære kunstnere som kommer til Hellviktangen i mai. Men det er slett ikke bare i hjemkommunen hun settes stor pris på. Populariteten strekker seg over det ganske land, og langt utover landegrensene.

– Men det er alltid like spennende å stille ut i hjemkommunen og spesielt på Hellviktangen. Det er ikke så ofte jeg stiller ut der. Dette er tredje gang på 20 år, men det er alltid noen ekstra sommerfugler i magen når jeg skal stille ut lokalt, forteller kunstneren.

Med seg til Hellviktangen har Øyen rundt 20 akvareller i tillegg til tre litografier som ikke har vært vist før.

– De er ikke nye, men har et litt annet uttrykk enn de andre arbeidene min, så jeg er spent på reaksjonen fra publikum, sier Øyen.

Publikum som finner veien til Hellviktangen klokken 18.30, vil i tillegg til Øyens arbeider også kunne glede seg over musikalske innslag med Olaf Kran og Trond Romstad, som ikke minst er kjent for sine tolkninger av franske og belgiske viser.

– Hva synes du om Hellviktangen som utstillingslokale?

– Det er et veldig fint og hyggelig sted å stille ut. På grunn av romoppdelingen og interiøret blir det mer som en utsmykning enn som en tradisjonell utstilling. Kombinasjonen kafé og galleri fascinerer meg, og arrangementene trekker kanskje en del mennesker som vanligvis ikke ville besøke en kunstutstilling. Jeg har egentlig bare gode erfaringer med stedet, sier Øyen.

Utrolig nok kan Wenche Øyen se tilbake på 50 år i kunstens tjeneste. Gjennom sine fem tiår har Wenche Øyen vært innom en lang rekke forskjellige uttrykksformer. Etter SHKS, der hun var elev fra 1963-67, og senere Statens Kunstakademi fra 1967-71, bare avbrutt av et halvt års studier i Haag, debuterte Øyen med sin første separatutstilling i UKS i 1972. Hun arbeidet da i første rekke med malerier i akvarell og olje. I 1975 ble hun invitert av Inger Hagerup til å illustrere barnebladet Maurtua. Dette førte til en lang rekke illustrasjonsarbeider. En innsats hun har mottatt flere priser for.

– Det var en morsom og lærerik tid, men jeg hadde stadig dragning mot å arbeide mer med malerier, og til slutt måtte jeg sette en strek for illustrasjonsarbeidene. Ideene til malerier sto i kø, men det tok tid før jeg kunne se på meg selv som en selvstendig billedkunstner igjen. Det er jo så lett å bli satt i bås, mener hun.

Utstillingsåpning Hellviktangen 4. mai, kl. 18.30

Bilde: Wenche Øyen i atelieret på Nesodden. Foto: Trond Folckersahm