En jurt i hagen gir muligheter

Av Trond Folckersahm

Rundt om på Nesodden finnes det i dag tre-fire jurter i privat eie. Flere av dem er levert av Logiiraz Gambat, som trådte sine barnesko i Mongolia.

– Velkommen inn! Birger Libell fra Nesodden viser gjestfritt inn i sin private jurt.

Inne i jurten sitter Logiiraz Gambat, eller Logi som han kalles, i lotusstilling. Midt i rommet putrer en gammel Jøtul vedovn. Rommets oppbygning, filtveggene som er isolert med tykke matter av saueull og det kuppelformede taket gir en helt spesiell atmosfære. Det gir umiddelbart en høytidsstemning og ro som vekker et ønske om å lene seg tilbake i stille kontemplasjon og la tankene fly.

– Jeg flyttet til Skandinavia i 2003, og har bodd ti år i Sverige. De siste tre-fire årene har jeg bodd i Norge. To av dem i en jurt her på Nesodden, forteller Logi, som kan se tilbake på et liv med mange fasetter.

I ett år var han munk i Mongolia, og gikk kledd som Dalai Lama. Han er også sertifisert til å lage offisielle Buddha-skulptur, noe som bare noen utvalgte får anledning til. I tillegg har han utdanning fra Kunstakademiet i Stockholm, opererer som sushi-kokk, og importerer og selger jurter til kunder i de nordiske land.

En bygningstype som definitivt passer godt her nord. Jurten har sin opprinnelse i Sentral-Asia, og benyttes av nomader i blant annet Mongolia og Sibir, som er godt kjent for sitt ekstremt kalde klima med ned mot 30-40 minusgrader.

Konstruksjonene har en historie som strekker seg mer enn 3000 år tilbake i tid, og har vært flittig brukt opp gjennom tidene. Fordelene for folk på vandring, er at en jurt enkelt kan settes opp og tas ned i løpet av et par timer, og sammenpakket er den ikke større enn at den får plass på to hester eller to kameler, alt ettersom.

Nå er det ikke bare nomadene som bor i jurter. Utenfor Mongolias hovedstad, Ulan Bator, finnes det store landsbyer som bare består av jurter. Husrom der folk bor permanent og lever sine liv.

Jurtene Logi importerer finnes i ulike størrelser. Den vi befinner oss inne i er på cirka 28 kvadratmeter, og de har en rekke anvendelsesområder.

– De kan brukes som anneks, gjestehytte, oppbevaring, hule for familiens ungdommer, samlingssted for familiesammenkomster og festligheter. Noen benytter dem til kurs og seminarer, blant andre Nordisk sjamanistisk senter, som har to jurter tilgjengelig og som holder samlinger med inntil 18 personer i hver. De kan også leies ut via Airbnb eller andre kanaler. Det er det mange som gjør, og det er svært populært, forteller Logi.

– Man behøver heller ikke byggetillatelse for å sette dem opp. Et ledig jordstykke er alt du trenger, skyter Birger Libell inn.

Logi får stadig inn nye kontainere med jurter fra sin leverandør, og leveringstiden er relativt kort. Han sørger for frakt fram til bestemmelsesstedet og hjelper også kundene med å sette dem opp.

– Når vi kommer litt ut på vårparten vil jeg sette opp to jurter ved Kherion hestesenter på Skoklefallsletta. Da kan de som har lyst komme å se hvordan en jurt tar seg ut både inn- og utvendig, informerer mongoleren.

Bilde: Birger Otto Libell og Logiiraz Gambat har sansen for jurter og vil spre gleden over å ha en jurt til hele halvøyas befolkning. Foto: Trond Folckersahm