Festspillkunstner i Åsenhuset

Shwan Dler Qaradaki er årets festspillkunstner under Festspillene i Nord-Norge. Søndag 13. mars kl. 14.00 kommer han til Åsenhuset på Fjellstrand for å vise og snakke om sin kunst. Samme sted kan du også se fotoutstillingen Ungdomsliv i unntakstilstand.

Shwan Dler Qaradaki (f.1977) flyktet fra Suleimani i den kurdiske delen av Irak i 1997, og kom til Norge to år senere. I mange år levde han som papirløs, eller såkalt MUF’er – menneske uten framtid. Først i 2011 fikk han permanent opphold i Norge.

Qaradaki jobber med både foto, animasjoner, akvareller og tegninger. Kunsten hans gir et innblikk i menneskene som til sammen utgjør flyktningestrømmen. Han forteller om sin egen lange og traumatiske flukt, om det å vokse opp i et krigsherjet land og hva det gjør med et menneske å måtte vente 12 år på å få permanent opphold i Norge.

I dag er han en etablert og mye utstilt kunstner som primært arbeider med stoff knyttet til egen flyktningebakgrunn.
Han har fått kulturrådets nykommerpris, Oslo bys kulturpris, og nå festspillkunstner.

Hans videoarbeid Salte Kyss, som nå er en trilogi, ble også vist under utstillingen Krigens Skygge på Kunstnernes Hus i Oslo i fjor vår. Salte Kyss også med i Nasjonalmuseets vandreutstillinger, og er tilgjengelig for den kulturrelle skolesekken.

Fra 13. mars kan også fotoutstillingen Ungdomsliv i unntakstilstand ses i Åsenhuset.

Dette er en fotoutstilling om og med noen av de glemte stemmene og ansiktene i konflikten i Syria. Ungdommer som bor i flyktningeleiren Zaatari i Jordan. Som har fått livet satt på vent. Som opplever at livet egentlig er et annet sted og at alt bare er midlertidig.

I samarbeid med bl.a. Flyktninghjelpen og journalist Maria Korkunc har Oslo World Music Festival satt sammen fotoutstillingen Fra Ungdommen. Et prisbelønnet prosjekt med bilder tatt av 20 syriske flyktningeungdommer, som med et kamera formidler sin virkelighet i verdens nest største flyktningeleir.

Maria Korkunc var i leiren som utenriksreportrer i TV2. Men savnet å høre de unge stemmene i konflikten. Hun dro derfor tilbake til Zaatari sammen med fotograf Pål Sørum Schaathun. De tilbrakte en måned i leiren der de lærte 20 jenter og gutter å fotografere. De fikk også utdelt hvert sitt kompaktkamera: oppgaven var å fortelle sine personlige historier. Resultatet er altså blitt fotoutstillingen Fra Ungdommen.

Illustrasjon: Fra Salte kyss, Shwan Dler Qaradaki