Fotballbesøk fra Brooklyn, New York

Av Trond Folckersahm

Den siste uken har det ligget et teppe av Brooklyn-slang over Berger Idrettspark, der Nesodden IF Fotball har hatt besøk av fotballlaget SC Gjøa fra New York.

Gjøa tenker du kanskje, det er noe kjent der? Og det er selvsagt riktig, for Gjøa er navnet på fartøyet Roald Amundsen benyttet da han seilte gjennom Nordvestpassasjen på begynnelsen av 1900-tallet.

Men, hva har dette med et amerikansk fotballag å gjøre?

– Jo, fotballaget SC Gjøa ble stiftet av norske sjømenn i New York i 1911, forteller Anne Irene Nygård i Nesodden IF Fotball, og legger til:

– I starten drev de med litt forskjellige idretter, men i 1918 startet de opp med fotball, og ble en av mange fotballklubber i New York.

Til tross for historisk tilknytning til Norge, er veien likevel lang fra New York til Nesodden.

– Det har sammenheng med at vi fikk en henvendelse fra Norges Fotballforbund. Laget hadde lagt opp til aktiviteter i Norge i én uke, men skulle være her to uker. Derfor ble det sendt ut forespørsel til en del klubber i og rundt Oslo om de kunne lage aktiviteter for laget i én ekstra uke, forteller Gry Tjernshaugen Gjefle, som sitter i styret til Nesodden IF Fotball.

Blant lagene som ble spurt var Bekkelaget, men de var opptatt med Norway Cup, og hadde ikke anledning, og dermed ble ballen sentret over til Nesodden IF Fotball som sa seg villige til å påta seg oppgaven.

– I utgangspunktet skulle det være 11 jenter, men så kom det det i tillegg 49 gutter. De yngste er født i 2010, mens hovedtyngden ligger på aldersgruppene fra 12-17 år. Legger vi til seks trenere, så ble det en bra delegasjon som skulle spres rundt på vertsfamilier på Nesodden, smiler Gjefle.

En av forutsetningene for besøket var at det skulle være et felles opplegg med et fastsatt program som skulle inneholde både trening, kamper, sightseeing og andre aktiviteter. Og det er et imponerende program Nesodden IF Fotball har lagt opp til. Selvsagt har gjengen vært på Bygdøy og sett på fartøyet Gjøa. De har selvsagt også fått prøve norske vafler med brunost, syltetøy og brunost.

– Det ble virkelig en slager, forteller Gry og Anne Irene. Vi stekte bunkevis med vafler, og de gikk ned på høykant.

Gjestene har ellers hatt et hyggelig og sammensatt opphold, og har fått sett litt av det Nesodden og norske familier har å by på. De kommer tilbake neste år også, for å delta i Norway Cup, og da står Nesodden selvsagt på listen over steder som skal besøkes. Både Steilene og Hellviktangen er naturlige mål.

– Vi har hatt det veldig bra her, og bodd hos hyggelige familier. Men det er veldig stille her på Nesodden i forhold til i New York, synes Moussa Cissa, en av guttene fra SC Gjøa.

Staben, som har telt tre personer i tillegg til Gry og Anne Irene, har hatt noen hektiske dager. Det har vært felles middager i NIF-huset som arrangørene har laget selv. Det har vært oppfølging og logistikk. På grunn av gruppens størrelse har Ruter blitt informert i forkant unntatt i ett tilfelle.

– Du kan si at bussjåføren ble en smule overrasket. Ellers har vi hatt god hjelp av Anders Dammyr I Nesodden Turbuss når det gjelder transport. Utover det har det gått greit hele veien, men det har selvsagt en del innsats for å få kabalen til å gå opp, forteller Gry.

For Nesodden IF Fotball har det i tillegg vært et interessant prosjekt med både utfordringer og bratt læringskurve.

– Vi har hatt tilsvarende opplegg tidligere. Det er noen år siden. Men erfaringene vi har dratt i forbindelse med New-York besøket har vært udelt positive. Vi har fått vise fram egen klubb og våre treningsrutiner og andre opplegg. Det er skapt vennskapsbånd på tvers av landegrensene, og mye av det vi har erfart vil vi benytte videre i vårt framtidige opplegg etter en evaluering, forteller Gjefle.

Tanken om en gjenvisitt har også dukket opp i løpet av uken.

– Men det må i så fall bli på lagnivå. Det å reise til New York med 60 tenåringer er nok ingen god løsning, tror Gry og Anne Irene.

Bilder: Det har vært mye gøy på Berger den siste uken. Her stiller noen av jentene fra SC Gjøa i «Rødhette» – look til glede for fotografen. Foto: Trond Folckersahm