I krysseren Blüchers kjølvann

Av Trond Folckersahm

Er du hjemme i påsken, er det mulighet til å nyte vårværet i kombinasjon med en guidet båttur i farvannene rundt Oscarsborg festning ispedd en god dose med krigshistorie.

Det er museene på Oscarsborg som arrangerer denne utflukten som startet opp med to turer Skjærtorsdag og fortsetter med to turer både 1. og 2. påskedag. De tilbyr en guidet tur om bord i Sundbåten «Oscarsborg II», som tar med passasjerene på ruten «Blücher» seilte og til dit hun ligger idag. Alt mens de dyktige Oscarsborg-guidene holder et spennende og interessant foredrag om krysserens siste timer.

Blant dem som har tatt turen Skjærtorsdag, finner vi familien Risting fra Fagerstrand.

– Hvorfor har dere tatt turen hit i dag?
– Det er jo fint vær, og det ser ut til å være et interessant opplegg. Siden det er påske og fri passet det jo også ypperlig, sier Trond Risting, opprinnelig fra Drøbak.

Nå er han ikke direkte ukjent med historien rundt Oscarsborg og «Blücher» selv. Faren, orlogskaptein Henrik Risting i Sjøforsvaret, var stasjonert på Oscarsborg i mange år mens det fortsatt var militærforlegning, og pendlet daglig med Sundbåten mellom hjemmet på Husvik og festningen. Og den unge Trond Risting lekte mye rundt på øyene og i tunellene under festningen mens han var gutt.

– Jeg synes også at det er viktig å videreføre denne historien videre til barna. Derfor er yngstedatteren Anine med på turen i dag, forteller Risting.
Selve turen med Sundbåten tar cirka én time, og avgangen fra Sundbrygga går kl. 12.45 og 15.45 både søndag 1. påskedag og 2. påskedag.
Man løser ordinær båtbillett fra automaten på Sundbrygga, og betaler restbeløpet til matrosen om bord. Voksenbilletten koster kr. 200, mens barn under 16 år må betale kr. 100. Det er også familie- og grupperabatter tilgjengelig.

Etter turen er det en mulighet til å gå i land på Oscarsborg der Havnekroa er åpen og ta en runde på egenhånd.

BILDE: Anine, Trond, Laila og Aud har harr stort utbytte av å være med på den guidede turen i «Blüchers» farvann. Foto: Trond Folckersahm