Nesodden Ballettskole sesongstarter

Av Trond Folckersahm

Allerede kommende uke er det oppstart av ny sesong i Nesodden Ballettskole med ny leder, nye pedagoger, nye danser og gratis prøvetimer uke 34 i Samfunnshuset og 35 i Grendehuset på Fjellstrand.

– Men selv om det er en del nytt, kommer vi også til å ta med oss mye av det Mona Svenneby har bygd opp over 28 år videre. Det føles på en måte veldig trygt å ha et så solid fundament å bygge videre på, synes ballettskolens nye leder, Lena Arnesen, som er innfødt nesodding.

Hun er slett ikke uten erfaring fra Nesodden Ballettskole. Med en plass i styret i flere sesonger, og to døtre som har vært med i balletten siden de var små i tillegg til utdanning som barnehagelærer, er hun på ingen måte ukjent med hva hun begir seg ut på. Og tilbakemeldingene fra nesoddingene har vært udelt positive etter at det kom ut at hun skal overta ballettskolen.. Veldig mange setter stor pris på at hun har tatt over og sørger for at det fortsatt vil finnes en ballettskole på Nesodden. Tross alt har det vært ert dansemiljø med undervisning på halvøya i 60 år, så dans er godt innarbeidet i lokalmiljøet. Og selv om det heter Nesodden Ballettskole, arbeider de med langt flere sjangre enn bare tradisjonell ballett.

– Det er klart jeg har litt sommerfugler nå rett før oppstart, men det hører med. Intensjonen er å bygge opp et miljø der alle trives og føler seg velkommen. Elevene skal ha valgmuligheter og tid til å finne fram til den dansesjangeren som passer dem best og gi dem en mestringsfølelse på denne. Det skal være et sted der de kan tilbringe tid, gjerne langt utover dansetimene. Et sted der de kan treffes, prate, gjøre lekser og føle seg som en del av en helhet, mener Lena.

Fjellstrand med selskapsdans
En av nyhetene er at ballettskolen starter opp igjen for fullt på Fjellstrand med street/funk 9-12 år, barneballett/jazz 4-6 år og show jazz/ jazz 6-9 år. Dette starter opp i uke 35 med gratis prøvetimer, og undervisningen vil foregå på tirsdager fra klokken 16 i Grendehuset på Fjellstrand. Men det stopper ikke der.

Onsdagskveldene blir det kurs i selskapsdans for voksne i tre trinn nybegynner/litt øvet og øvet. Så her er det bare å pusse danseskoene og begi seg ut på dansebanen for å finslipe teknikken, eller børste støv av gamle dansekunster.

– Her har vi fått topp kompetanse på lærersiden. Selveste Nadya Khamitskaya, kjent fra «Skal vi danse» på TV2, skal stå for undervisningen, forteller Lena.

Samfunnshuset med Girly Style
I Samfunnshuset starter sesongen opp kommende uke med gratis prøvetimer. Det vil bli et bredt utvalg av dansesjangre å velge blant. Klassisk ballett, barneballett, hiphop, der de i år har senket aldersgrensen til sju år. Det blir showjazz, jazz og street, og også musikal, kompani, moderne og funk alle sjangre delt opp i flere årsklasser fra fire år og oppover. I flere av disse klassene inngår både sang og teater som en del av undervisningen.

– En annen nyhet vi kan by på er Girly Style. En hiphop-sjanger tilpasset jenter. Hiphop er jo tradisjonelt en guttedans, mens Girly Style vil være en mer feminin variant, forklarer Lena.

Profesjonelle pedagoger
Skolen vil også tilby solide lærerkrefter gjennom en velutdannet stab av dansepedagoger.
Nora Helena Dyrholm har danset hele livet, og har først og fremst klassisk ballett som bakgrunn gjennom Royal Academy of Dance, men har også mye erfaring fra moderne og jazz. Våren 2016 avsluttet Nora bachelor i dans på Universitetet i Stavanger. Våren 2017 fullførte hun sin 1- årige pedagogiske utdanning for dansere ved UiS. Hun har også studert spesialpedagogikk for å kunne tilpasse danseundervisningen bedre for alle. Nora har undervist for en rekke danseskoler og organisasjoner.

Diska Livia har sitt grunnlag i hip hop fra flere danseskoler i Oslo som X-ray, Circle, The Vibe International Dance Centre og Quickstyle Studio. Det var på The Vibe at hun begynte å utvikle sin egen stil i møte med velkjente utenlandske koreografer. Hun har undervist i Norge, London og Sveits siden 2010, og sommeren 2016 underviser hun i Kina. Diska har hatt flere oppdrag som danser for TV2 og NRK. Hun har opptrådt i Norske Talenter, Fire stjerners middag, Stjernekamp og Adils hemmelige dansere. Idag er hun instruktør ved flere danseskoler i Oslo, og er leder av dansegruppen Aces crew. Hun er opptatt av å bryte igjennom ulike sjangre ved å kombinere ulike stiler som moderne og hiphop.

Julie vokste opp i Namsos i Trøndelag, og har danset hele livet. Hun har vært elev i kulturskolen, samt jobbet der ved siden av skolen. I 2015 gikk hun ut av danselinjen ved Olav Duun Videregående skole og flyttet til Stockholm. Etter ett år på forstudium i dans, begynte hun på bachelor i utøvende dans med pedagogikk ved Norges Dansehøyskole i Oslo. Denne bachelorgraden har hun ett år igjen av.

Henriette Ødegård er 22 år gammel og kommer fra Jæren. Hun fullførte danselinjen ved Vågen vgs sommeren 2016 og flyttet deretter til Oslo. Nå studerer hun siste året ved Norges Dansehøyskole (NDH) hvor hun tar en bachelorgrad i utøvende dans(jazz) med pedagogikk. Henriette har tidligere undervist i turndans, trampett, showdans, ballett og jazzdans ved forskjellige institusjoner, blant annet på Sandnes kulturskole og Brusand Turnforening.

– Dette er tøffe jenter som kan mye, har tro på seg selv og er trygge i det de holder på med. Blander man dette med en porsjon engasjement og kreativitet blir det en optimal combo. I tillegg får vi med en pedagog til. Hun heter Aase Lill, forteller Lena.

Fortsatt juleforestilling
De som har fryktet at førjulstidens vakreste eventyr, Nesodden Ballettskoles juleforestilling skal forsvinne, kan bare lene seg tilbake i trygg forvissning om at den kommer til å fortsette. All undervisning denne sesongen vil være rette mot forestillingen «Et vintereventyr», som vil gå av stabelen i Skoklefaldsalen på Steinerskolen 8. og 9. desember, så det er bare å glede seg.

– Vi håper selvsagt at så mange som mulig blir med oss i denne spennende sesongen, og som sagt er det gratis prøvetimer i Samfunnshuset uke 34 og på Fjellstrand Grendehus i uke 35, informerer Lena.

Mona Svenneby, som fortsatt vil ha en liten rolle i ballettskolen den første tiden, men ikke undervise, er glad for at Lena Arnesen har overtatt stafettpinnen.

– Det er sunt å få inn noen nye mennesker med nye tanker og ideer. Det at Lena heller ikke skal delta i undervisningen, men se det litt mer utenfra og sy sammen helheten, tror jeg også vil være positivt. Da blir det en mulighet til å gjennomføre mye jeg har tenkt, men aldri har fått anledning til å realisere, avslutter Mona Svenneby.

Du kan lese mer på www.nesoddenballettskole.com

Bilde: Det har vært vaktskifte i Nesodden Ballettskole. Lena Arnesen (t.v.) har overtatt lederrollen etter Mona Svenneby, som har drevet ballettskolen i 28 år. Foto: Trond Folckersahm