Nesoddveienes største helter

Av Trond Folckersahm

Når snøen laver ned og vind med kuling i kastene får snøen til å føyke sammen i meterhøye fonner, er mannskapene fra Veidrift AS ute i vinternatten for å holde nesoddveiene mest mulig snøfrie.

De har hatt det tøft i vinter, de 25 som tilbringer timevis bak rattet på en traktor eller med snøskuffa i neven og friskt pågangsmot. Fredag møttes de på jordene ved Nesodden Torghandel for å diskutere vinteren og dele erfaringer.

– Vinteren i år har gitt oss noen utfordringer. Mer snø enn på mange år og skiftende forhold har vanskeliggjort arbeidet. Men takket være god serviceinnstilling og solid arbeidsinnsats har vi kommet gjennom også denne vinteren. Heldigvis har det gått uten mange klager, og vi har i stedet fått en god del positive tilbakemeldinger fra folk, sier Torgeir Koteng i Hagespesialisten AS.

Det er Hagespesialisten som står for kontakten mot Nesodden kommune, og som koordinerer arbeidet til brøytemannskapene som er organisert i firmaet Veidrift AS. En gjeng som stort sett består av gårdbrukere og anleggsgartnere.

Rundt 90 prosent av de kommunale veiene på Nesodden er det de har ansvar for å ta seg av, og i tillegg velveier, private veier og parkeringsplasser, både kommunale og i forbindelse med forretningssentre.

– De som jobber med brøyting må ha både lyst og evne, men det viser seg at det har blitt vanskelig å få tak i mennesker som er villige til å ta på seg disse oppgavene. Derfor er staben vi har stabil og har holdt på med dette i årevis, og erfaring er ikke noe minus. Det å kjøre traktor er en ting, men det å brøyte er noe helt annet. Lokalkunnskap er viktig, man skal vite hvor det er fjellrabber, hvor det er grus, hvor det er asfalt, hvor alle kumlokk er og selvsagt hvor veikantene befinner seg, forteller Koteng.

Klagene som kommer inn er i første rekke fra folk som står fast på egen gårdsplass og ikke kommer seg videre til dagens gjøremål.

– Men det har sin årsak, forklarer Koteng. Det er jo sånn at hvis hovedveien og veien ned til der du bor ikke er brøytet, så hjelper det ikke å brøyte foran porten din. Vi må ta brøytingen i riktig rekkefølge slik at logistikken i trafikken fungerer optimalt.

En av dem som hver vinter tilbringer timevis i traktor er Arnfinn Pedersen i Nesodden Torghandel. Han har totalt har seks traktorer i drift.

– Nå har jeg holdt på med dette i 32 år. Kjøpte min første traktor da jeg var 20. Siden den gangen har jeg vel slitt ut 15 av dem, forteller Pedersen.

I vinter har han brukt rundt 400 timer i traktoren med brøyting og strøing. Det tar rundt 20 timer å komme rundt området han har ansvar for. Men når snøfallene kommer tett blir det hektisk, og litt søvn må jo til nå og da. Så periodene med store snøfall anser han for spesielt krevende.

– Møter du mange problemer underveis?

– Nei, egentlig ikke. Det kan jo være en og annen bil som sperrer veien. Tung snø er jo også vanskeligere å jobbe med enn lett. Ellers går det stort sett greit.

– Du må jo også være i beredskap hele vinterhalvåret. Hvordan er det?

– Det har blitt en livsstil i den perioden det er aktuelt med brøyting. Vi må jo være beredt døgnet rundt fra 15.oktober til 15.april, følge med på værmeldinger og være i forkant av været som er underveis. Når snøværet bryter løs er det jo bare å kaste seg i traktoren og begi seg ut på veien.

– Hadde det ikke vært bedre å ligge på en sandstrand med beina i godt temperert vann?

– Nei, det passer ikke for meg. Men jeg kunne godt tenkt meg en mulighet til å være med i noen langløp på ski, som Marcialonga og lignende, men det får vente til jeg blir pensjonist, gliser Arnfinn Pedersen.

BILDE: Før helgen var mannskapene i Veidrift AS samlet ved Nesodden Torghandel for å diskutere vinteren 2017/18. Alle kom i traktor, en imponerende samling kjøretøy. Foto: Trond Folckersahm