To- og tredimensjonalt av Block Hellum

Av Marius Morstøl Jenssen

Johannes Block Hellum arbeider med den menneskelige figur – oftest kvinnens. I en salgsutstilling som åpner i Galleri Vanntårnet på Nesodden lørdag, viser han frem bearbeidinger av plane flater i to dimensjoner for å nå frem til tredimensjonale, romlige figurer eller skulpturer.

«Veggskulptur»
Den anerkjente billedhoggeren presenterer noe han kaller «veggskulptur», som er romlige figurer satt på en slags hylle. Jern-torsoen av en kvinne i Nesoddparken bygger på den samme leken med platemateriale, men her er utgangspunktet tre meter lange plater.

– Den store torsoen i Nesoddparken ble bygd på et mekanisk verksted med valser og brennere. Nå jobber jeg i langt mindre formater. Jeg mener å ha funnet på noe nytt. Metoden er at jeg bretter en plate av aluminium til en slags hylle, og deretter former en annen plate til en skulptur som står på hyllen. Dette kaller jeg en «veggskulptur». Den kan henges opp på en vegg, for eksempel hjemme i din stue, sier han.

Aluminiumsplatene er saget, klippet, filt, pusset og formet med hendene til ferdige skulpturer. De males med spray.

– Platearbeid i det små, kaller jeg det. Jeg gjør flatene om til former, de beveger seg mot det tredimensjonale, men likevel er de fortsatt to-dimensjonale når de henges opp på en vegg, sier han.

Motivene er halvfigurative, særlig av kvinnene, men det er også flere motiver med musikkinstrumenter.

På utstillingen stiller han også ut frittstående skulpturer. De er også halvfigurative, og er produsert i tre, plast, gips eller kunststein. Ingen av veggskulpturene har vært utstilt før, men noen av de frittstående har det.

Over 60 aktegninger
Block Hellum stiller også ut en uvanlig stor samling av akttegninger, over 60 i antall.

– Akttegningene har jeg blant annet gjort under de populære kroki-kveldene på Nesodden som har foregått i mange år i lokaler som Vanntårnet og Hellviktangen, men også hjemme i forskjellige kunstner-atelierer. Modellene har som oftest vært kvinner, men ikke helt sjelden menn , sier han.

Åpning av utstillingen er lørdag 26. oktober 2019 klokken 12. Da blir det Mozart-duett med datteren Katinka von der Lippe på vokal og broren Kjell Block Hellum på fløyte. I forbindelse med utstillingen gir kunstneren ut en større katalog.

Salgsutstilling:
Akttegning: kr. 5 500.
Veggskulptur: kr. 18 000.
Andre skulpturer: opp til 60 000.

Mer om Johannes Block Hellum:

Født 13. februar 1938 i Oslo.
Oppvekst på Briskeby i Oslo.
Moren Charlotte Block Hellum var keramiker og emaljekunstner. Faren Andreas Block Hellum var interiørarkitekt.
Studerte først organisk kjemi på NTH i Trondheim og så metall på Statens kunsthåndverks- og kunstindustriskole i Oslo.
1968-1975: Eget sølvsmedverksted på Jevnaker på Hadeland.
Hospiterte på Statens kunstakademi under billedhogger Per Palle Storm.
1976: Flyttet til Nesodden, Toveien 77, med sin første kone Hanna von der Lippe og deres tre barn.
1978: Statens garantiinntekt.
1985: Leder for Norsk billedhoggerforening. Har også vært leder av Akershus Bildende Kunstneres Forening.

Skulpturer mm.:
– Alexander L. Kielland-minnesmerket – «Den brutte lenken» – for å minnes 123 mennesker som døde på oljeplattformen. Er plassert mot havet på Smiodden i Kvernevik i Stavanger. Et av Norges største kunstverk: fire meter høyt og seks meter langt, i kopper og veier rundt fem tonn. Arbeidet med å lage selve monumentet gjorde Hamy Sveis.
– Bodø lufthavn: Store relieffer i stål på støyskjerm.
– Sandefjord: Tusenårsmonumentet i stein.
– Kanariøyene: mosaikkskulpturer på La Gomera.
– Nesodden: Jernrelieff på ytterveggen av nye Berger skole. Torsoen i Nesoddparken.
– Relieffer andre steder: Tokerud skole i Oslo, Nesbru videregående skole i Asker og Aust-Agder sykehus.
– 2013: Utstilling på Hellviktangen: “Mellom begjæret og det skjønne.”
– 2016: Hovedutstiller i Nesoddparken under Kulturisten: “Maleri og skulptur.”
– Johannes Block Hellum bor i Hellvik terrasse 8 med kona Liv Ravdal som er tegner. De to gikk samtidig på Uranienborg barneskole i Oslo, men ble ett par mange år senere …

Bildetekst:
Johannes Block Hellum i Galleri Vanntårnet med gode hjelpere til å sette opp utstillingen. Rett bak Block Hellum står hans kone Liv Ravdal. Videre bakover: Ragnhild Bay (nestleder i Nesodden kunstforening), Bjørg Omholt (styremedlem i Nesodden kunstforening), Kari Noreger (venn og dukkemaker og venn) og Hildegunn Guroplass Solbø (venn og billedkunstner). Foto: mmj