Virusangrep skjer også her

Mer enn en kvart million mennesker i 150 land har vært rammet av kryptoviruset ”Wannacry”, som har herjet i Windows-maskiner de siste dagene. Nesodden er ikke noe unntak.

En av funksjonene til viruset, som sniker seg inn i datamaskinen din uten at du klikker på noen link, er at det kidnapper filene dine. Konsekvensen av dette er i neste instans at du får krav om løsepenger fra datakriminelle, som kan sitte hvor som helst i verden, for å få dem tilbake.

– Vi har sett flere eksempler blant større bedrifter på Nesodden som har vært nødt til å betale løsepenger for å få tilbake datafiler. I noen tilfeller er det snakk om filer som er absolutt nødvendige for å holde driften i gang, forteller Trond Rausand i RD shop & support på Flaskebekk, og fortsetter:

– Trusselen ligger der konstant, men nå har det vært et større angrep. Noe som har gjort mange bekymret, men det finnes måter å sikre seg på.

Sats på back-up
– Hvilke tiltak bør firmaer og privatpersoner iverksette for å sikre seg på en best mulig måte?

– Det er i første rekke snakk om å være fornuftig i bruken av maskinen, optimalisere den på alle områder og sørge for å holde den oppdatert, installere et godt antivirusprogram og å ha en back-up av alle filene. Gjerne med en ekstern harddisk som bør være frakoblet pc-en slik at ikke den også blir infisert dersom uhellet skulle være ute. Men det beste alternativet er å ha en online back-up. Det er det mange som har fått øynene opp for, og som har vært hos oss og investert i en slik løsning, forteller Rausand.

Nå er det ikke bare på grunn av virusangrep man bør satse på back-up. Brann, tyveri og datakræsj er også gode grunner til å skaffe seg en velfungerende back-up slik at man er sikret på beste måte dersom noe skulle skje.

Krever løsepenger
Kidnapping av datafiler har utviklet seg til å bli en milliardindustri på verdensbasis, og skulle man være så uheldig å bli utsatt for det, vil det medføre kostnader. I første rekke for å få frigitt filene, og i neste instans å få renset opp i maskinen for å fjerne eventuelle trusler som eventuelt er plassert der.

– I de tilfellene vi snakker om på Nesodden, har løsepengene variert fra 4.000 til 20.000 kroner. I tillegg kommer de datatekniske kostnadene. Kravet man får betales med kryptovaluta, og deretter får man tilbake et dekrypteringsprogram for å åpne filene igjen.. Det har fungert hver gang vi har vært involvert i det. Datatyvene vil selvsagt ikke spenne bein for sin egen virksomhet, og sørger for å opptre i henhold til inngåtte avtaler.

Men, har man back-up, kan man bare peke nese til kidnapperne. Da kan du bare laste ned filene på nytt fra den lagringsplassen du har valgt, understreker Rausand.

Nytt antivirusprogram
De tradisjonelle antivirusprogrammene tar unna en god del trusler som finnes på nettet, men skulle du være så uheldig å trykke på en link som inneholder et virus, er løpet kjørt. Kryptovirusene er det verre med. De sniker sg inn i maskinen din uten at du gjør noe for å slippe dem inn.

– Trykker du på en viruslink, så sier du egentlig velkommen til meg Men det er en ny type virusprogram som er tilgjengelig nå. Det kalles Adaptive Defence, og virker på den måten at det slipper inn den infiserte filen i noen sekunder, vurderer den, og kaster den ut igjen dersom den finner noe mistenkelig.

Men igjen, det viktigste er å optimalisere og holde maskinen oppdatert, ha et antivirusprogram, bruke hodet og ha et fornuftig forhold til bruk av datamaskinen, og ikke minst sørge for å ha back-up, understreker Trond Rausand.

Bilde: Trond Rausand i RD shop & support sier stopp til virus og anbefaler alle å ha back-up av filene sine, gjerne online. Foto: Trond Folckersahm